Ono što gradovi izvan Hrvatske na svojim adventima nemaju, a Zagreb ima je ta toplina. Povezanost s ljudima, pozivi na sudjelovanje u humanitarnim akcijama, lijepe poruke i stvari koje bude sjećanja u nama... Ovogodišnji Advent u Zagrebu je, meni, najljepši do sada, a u ovom članku te neću zamarati sa popisom svih lokacija ili nekim dosadnim činjenicama jer to sve možeš pronaći na internetu, odnosno ovdje već ću s tobom podijeliti ono što je vrijedno vidjeti i probati.

 

Sudjeluj u kićenju bora za socijalno ugroženu obitelj

Za ovo puno ljudi, dam se kladiti, ne zna! Vjerojatno ni ti ne znaš. U onom skrivenom atriju Klovićevih dvora na Gornjem gradu u sklopu BAŠ NAŠ festivala, nalazi se 30 okićenih borova. Sam prizor je predivan i naravno da ti daje inspiraciju za odličnu kolekciju fotografija, no priča je dublja. Trideset borova za trideset obitelji slabijeg imovinskog stanja. Donesi koju svoju kuglicu, mašnu ili zvijezdu koje ti stoje kao višak u kutiji u podrumu i okiti jedno od tih božićnih drva. A te obitelji, majčica i otac dragi skupa sa svojom malom djecom, dobit će jedinstveno ukrašene borove na sam Badnjak. Hajde, ako ovo čitaš a još nije Badnjak 2022., uzmi kuglicu sa svog bora i daj nekome lijepi Božić.

 

Pij vruću čokoladu iz čaše koju ćeš zatim pojesti

Na BAŠ NAŠ adventu, kad se stepenicama popneš na plato Gradec, primijetit ćeš ispred sebe prvu kućicu imena Alpska Kućica. Uzmi vruću čokoladu, običnu ili sa okusom i dobit ćeš ju u jestivoj čaši. Preporuča se vruću čokoladu popiti unutar 40 minuta kako se čaša (možda) ne bi rastopila. Čaša je također za vegane, a i super je ekološko rješenje. Zove se Cupffee i košta oko 25-30 kn (3-4 eura).

 

Kupi ručno rađenog medvjedića

Na Zrinjevcu su najljepši božićni pokloni, ali ovo što ću ti sada reći je baš slatko i originalno. Pronađi kućicu Fabula koja prodaje ručno rađene medvjediće iz Švedske (dizajn Bukowski). Svaki mekani medvjedić ima svoje ime i priču kako je nastao, a možeš ih kupiti za 60 ili 500 kn, ovisno o tome kojeg uzmeš. Nisu tu samo medeki, već i zečići, peseki, vjeverice i sobovi.

 

Fotkaj se do mile volje na više foto punktova

Budi iskren, i ti želiš lijepu fotku k’o iz časopisa. Gornji grad je pun lijepo uređenih foto punktova, a posebno Advent Caffe de Matoš koji se nalazi na istočnoj strani Strossmayerovog šetališta. Cijeli ulični advent je tako razigran, vraća te u 50-te godine prošlog stoljeća. Vidjet ćeš stare, šarene fotelje, bicikle, raznorazne rekvizite kod stabala… Možeš čak naći i pripremljen stol za blagdansku obiteljsku večeru! A i na BAŠ NAŠ adventu ćeš, kad se popneš stepenicama gore na plato Gradec, s lijeve strane naći kutak za fotografiranje. Imaš borove, ljuljačku, one božićne crveno-bijele lizalice, lampice koje svjetluckaju… Ne zaboravi i crvenog Fiću koji je ukrašen u božićnom stilu na ulazu kod Fuliranja (trg J. J. Strossmayera). Tamo imaš i foto kabinu gdje dobiješ različite fotke na jednoj traki za 30 kn.

Najbolje ti je doći ujutro radnim danom kad još nema ljudi, a možeš i kasnije navečer. Ako si sam, uzmi stalak ili selfie-štap. U slučaju da si sramežljiviji, uzmi si kuhano vino s kupinom i božićnim začinima koje će te opustiti i pripremiti za pravi photoshooting. Fotke će super ispasti, a i model na njima, vjerujem 😉

 

Sjedni na Mjesec i zaželi želju

Nakon što obaviš profesionalno fotografiranje, produlji dalje prema Parku Bele IV koji se za Advent pretvorio u najmagičnije mjesto u gradu. Ono kamo ideš se zove Mjesečev vrt. Vidjet ćeš puno lampica toplih boja kako padaju s breze, Mjesečevo cvijeće i sam Mjesec. Kad se nađeš kod cvijeća, trebaš zaželjeti nešto lijepo nekome. Ja ti ovim putem želim da se što više smiješ, a manje sekiraš. Da plešeš i pjevaš na kiši. Da uživaš u suncu i budeš zdrav. Dijeli tu čaroliju dalje! Ali nemoj ni biti sebičan prema sebi. Odi na osvijetljeni Mjesec sjesti. Zamisli ono što želiš. Kažu, ostvarit će se. I ako se ne ostvari, nema veze. Bude jednog dana.

Stani i pogledaj okolo. Uživaj u svakom trenutku. Cijeli vrt je toliko magičan, natjerat će te da istinski vjeruješ u ostvarenje svoje želje, a fotografije koje ćeš tamo napraviti će izgledati kao iz bajke.

 

Posjeti dom hrvatske kolekcionarke modernih slika i skulptura

Moram priznati da za ovo mjesto nisam znala sve do nedavno, a onda sam vidjela da je i u sklopu Adventa. Ako si ljubitelj umjetnosti, kulture ili same estetike, ovo mjesto moraš posjetiti! Malo ćeš se više prošetati do Krležinog Gvozda 23 gdje se nalazi dom ponosne kolekcionarke Dagmar Meneghello. Zapiši si da je on otvoren samo petkom i subotom od 16 do 18 sati.

 

Napiši pismo Djedu Mrazu

Na Adventu Caffe de Matoš ćeš naići na kućicu sa izlogom i natpisom Kauflanda. Vidjet ćeš i crveni, slatki poštanski sandučić u koji možeš ubaciti svoje pismo Djedu Mrazu, a Kaufland i Djedica će nakon Božića nagraditi najkreativnije pismo tako da ne zaboravi čitko napisati svoje puno ime i adresu na poleđini kuverte, onako kako smo to učili u školi. I ne, nije to samo za djecu. Svi smo mi dijete u duši tako da… samo se raspiši!

 

Pripremi rastezljive hlače i najedi se

Stvarno je teško izdvojiti najbolji gurmanski dio Adventa, ali Fuliranje na trgu J. J. Strossmayera i na terasi hotela Esplanade ima stvarno odličnu gastronomsku ponudu i čini mi se da najdulje radi, do 1 sat. Tu će biti i doček Nove, a tada će raditi do 2 sata. Možeš pojesti kobasice i hrenovke u različitim kombinacijama, hamburgere, sarmu i čušpajz, krumpiriće, a i za vegane ima puno opcija. Tu je i puno slastica od kojih bih izdvojila crumble (45 kn) i veliku fritulu koja je atrakcija ove godine na Fuliranju (punjena je pečenim jabukama i kremom od vanilije, 25 kn). Za cugu isto imaš svega i svačega – kuhanog vina i punča, pive, rakije, toplih bezalkoholnih napitaka, sokova…

 

Ma cijeli Advent zaista treba vidjeti! Obuci se toplo i ugodno (kažem ti, rastezljive hlače!), pozovi nekoga i prošeći se od trga dr. Franje Tuđmana preko Gornjeg grada i Zrinjevca pa do Maksimira.

Sretan ti Božić!

Crveni Fićo uređen s bijelim ornamentima u stilu Božića, iza su borovi, a na auto sam ja naslonjena u kariranom crno-bijelom kaputu