Ako si i ti jedan od onih koji žele all in one, ovaj članak je za tebe. Planiraš vikend u Budimpešti, ali ti je glupo voziti se satima samo do jednog grada i ne vidjeti usput neka zanimljiva mjesta? Da ti olakšam posao, dijelim s tobom tri mjesta koja su ti usput do Budimpešte (ako se voziš od Hrvatske) i jedno za koje ćeš trebati još 2 sata vožnje od glavnog grada Mađarske. Potrudila sam se i za svako mjesto stavila poveznicu koja će te odvesti do Google mape, na tebi je samo da napuniš novčanik i limenog ljubimca.

 

Kupaj se zimi u toplom jezeru Heviz

Ovo jezero je udaljeno 2 sata vožnje od Zagreba i uvijek je toplo, čak i zimi kada je temperatura vode oko 23 do 26 stupnjeva. Jezero Heviz je najveće termalno jezero u svijetu, a duboko je 38 metara (kao tuljac ide u dubinu). Ne brini, neće te povući (obavila sam test za tvoje dobro). Protok vode je toliko jak da se voda u cijelom jezeru promijeni u tri dana! Baš zbog takve cirkulacije vode, malo će ti teže biti u jezeru. Većina ljudi nosi one šarene luftiće u obliku cijevi, a po jezeru imaš “ograde” za držati se, ali te voda baš gura i bit ćeš iscrpljen vrlo brzo. U jezero se ulazi stepenicama s terase koju drže betonirani stupovi, a baš takav prizor podsjeća na poplavljene garaže. Negdje je dva metra, da ne misliš kako ideš odmah u veliku dubinu. Para nad jezerom zimi služi kao prirodni inhalator, a i voda je ljekovita – dobra je za kožne bolesti (idi riješiti taj prištić koji imaš), mišiće i zglobove. Tu se iz tih razloga najviše kupaju umirovljenici. Ambijent je jedinstven, stapa se s prirodom. Nije moderno, nema uobičajene “plaže” ili keramičkih pločica. Nisu toplice koje imitiraju prirodu već je ovo stvarno prirodno termalno jezero koje su ogradili za kupanac. Nije za svakog pa baci pogled ovdje na više slika kako ne bi imao prevelika očekivanja. Ako se možeš prilagoditi prirodi, ako ti ne smetaju pokoji lopoč i intenzivniji miris sumpora, probaj, ali zimi. Fora je iskustvo!

Ulaznica je oko 9 eura za tri sata, a narukvicom koju ćeš dobiti možeš provjeravati koliko ti je vremena još ostalo i koji broj ormarića je tvoj. U unutrašnjosti isto možeš ući u jezero, no tamo je voda toplija i nije baš neki doživljaj.

 

Veslaj u čamcu po podzemnom jezeru Tapolca

Ovo moraš probati! Vožnja čamcima podzemnim jezerom Tapolca je stvarno nešto posebno. A i samo podzemno jezero je jedinstveno. Ono je jedino na svijetu s takvim rasporedom špilja ispod zemlje na kojemu je moguće voziti se malim čamcima. Temperatura vode je cijele godine oko 18 do 20 stupnjeva, a dubina vode je oko 40 centimetara. Unutra je jako vlažno pa dođi samo u majici, a jaknu ostavi u autu. U ovim špiljama nećeš samo sjediti i uživati u prizoru, već ćeš morati sam veslati, a tamo gdje je jako usko ćeš se odguravati rukama. Negdje ćeš se morati i saginjati ako želiš sačuvati glavu. Nije tako strašno kao što zvuči, dapače, baš je uzbudljivo. I veća djeca mogu to sve raditi. Špiljski kanali jako lijepo izgledaju jer su ugodno osvijetljeni i voda je tirkizna. Kao što možeš pretpostaviti, ovo je popularna turistička atrakcija pa svakako rezerviraj termin da izbjegneš čekanje u redu na blagajni. Ljeti su najveće gužve, ali bolji je gušt u hladnije vrijeme, na primjer, u jesen. Nakon veslanja po podzemnom jezeru, imaš priliku posjetiti i suvremeni posjetiteljski centar gdje možeš naučiti nešto više. Programi su raznorazni, kako za odrasle, tako i za djecu. Možeš se kladiti sa svojim društvom tko će prvi prepoznati kakav kamen, a ako si dijete u duši, možeš puzati i po špiljama. Sve skupa bi trebalo trajati oko sat i pol.

Ulaznica koja uključuje vožnju čamcima i posjet muzeju je oko 6 eura, ali ima brojnih popusta za obitelji, djecu i osobe s invaliditetom. Radno vrijeme se razlikuje ovisno o mjesecima, a sve informacije možeš pronaći ovdje.

Slika preuzeta sa službene stranice turističkog vodiča Mađarske

 

Posjeti najveću građevinu u Europi koju je podigao samo jedan čovjek

Ovo čarobno mjesto se nalazi na sat vremena vožnje od Budimpešte i vrijedi ga posjetiti u vrijeme kada cvate i kad je sve zeleno i šareno – u proljeće ili ljeto. Dvorac Bory je poseban po tome što ga je izradio potpuno sam profesor arhitekture Jeno Bory, bez ikakvog plana i nekog roka. Samo je slijedio inspiraciju. A inspiracija je bila njegova žena kojoj je posvetio dvorac, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveću građevinu u Europi koju je podigao jedan čovjek. Tih skoro 40 godina je taj zaljubljeni muškarac stvarao sve što ćeš tamo vidjeti. Dobro, ne baš sve. Spiralne stepenice koje ćeš vidjeti u jednom od 7 tornjeva je ručno oslikala njegova kćerka. Bory je imao i malu pomoć neko vrijeme, studente koji su mu pomagali. Vidjet ćeš na stotine skulptura različitih stilova, ali najljepša je ona koja predstavlja Boryjevu ženu. Ta skulptura se nalazi u Kapeli ljubavi, a iza nje na zidu ćeš vidjeti naslikane žene s poznatih slika (npr. Mona Lisa) koje su “kao” požutjele od ljubomore na ljepotu njegove žene. Kakav romantik je bio taj Bory! Ostale skulpture prikazuju neke povijesne ličnosti, a ako si dobro učio povijest u školi, možda neke i prepoznaš. Uživaj u bajkovitom dvorcu, skulpturama, zelenom vrtu s klupicama i mirišljavom cvijeću.

Cijena ulaznice je oko 6 eura, studenti, umirovljenici i obitelji imaju popust dok osobe s invaliditetom ulaze besplatno. Radno vrijeme se razlikuje ovisno o godišnjim dobima pa sve informacije pogledaj na njihovoj web stranici.

 

Kupaj se u špilji staroj 100 tisuća godina u Miskolctapolci

Špilje koje je isklesala Majka Priroda u Miskolcu (na sjeveru Mađarske) su pretvorene u jedinstveno termalno kupalište. U Miskolctapolci je termalna voda, a u ponekim bazenima ona je dodatno grijana, kao npr. u Zvjezdanoj dvorani gdje slušaš tišinu i gledaš strop sa mapom zvjezdanog neba u obliku kupole. U različitim bazenima (ono glavno u koje prvo ulaziš je, čini mi se, najmanje toplo, stari špiljski bazen, 2 termalna bazena, Rimska i Zvjezdana dvorana) temperatura vode varira od 25 do 35°C. Voda koja izvire iz dubine planine je ljekovita, kao i klima u špilji. Cijelo kupalište je sustav prirodnih špiljskih hodnika kroz koje plivaš i koje vode do različitih špiljskih bazena. Špilje su opremljene laganim osvjetljenjem koje je ugodno oku i pomaže ti da se opustiš kako psihički, tako i fizički. Ne moraš se brinuti oko toga koliko dugo možeš biti u toj termalnoj vodi jer ova nije toliko koncentrirana kao druge ljekovite vode. Tu su i različite usluge (sauna, masaže, pedikure…) koje se dodatno plaćaju, a više informacija možeš naći ovdje.

Ako imaš problema sa zglobovima, ako se želiš jednostavno opustiti i diviti se neobičnim oblicima iznad glave ili se zabaviti s društvom, ovo mjesto je odličan izbor. Preporučam tu ići zimi, ljeti je navodno hladna voda. Cijena za 4 sata je oko 12 eura, a tu je i mala kantina gdje se možeš dobro najesti dok se odmaraš od plivanja po špiljskim hodnicima starijima od 100 tisuća godina. Poslije ćeš se tako lijepo naspavati, vjeruj mi.

 

A ako ti treba pomoć i oko Budimpešte, ovdje pogledaj koja to super mjesta moraš posjetiti, a za želudac i dušu baci pogled ovdje.