Prefini mađarski specijaliteti, noćni provodi u jednom od ruin pubova i odlična volja su sve što ti treba u ovom gradu. Da se ne mučiš s traženjem dobrih restorana na TripAdvisoru dok istovremeno svi čuju kako ti kruli želudac, na Google mapi odmah označi mjesta koja ćeš naći u ovom članku. Neću ti otkriti sve odlične restorane i barove u Budimpešti već ću ti izdvojiti neke meni najdraže. Upozorenje: ne čitaj ovo praznog želuca.

Szimpla Kert

Kralj ruin pubova, Szimpla Kert je prvi i originalan takav bar. Ako ne znaš što su to ruin pubovi u Budimpešti, nalaze se u ruševnim zgradama, a poseban štih im daju posebna kul uređenja. Hit su u gradu. Šareni su, imaju puno različitih namještaja, ukrasa i grafita, veliki izbor pića, nekada živu muziku, vrt i ogromnu terasu – ovisi u koji pub uđeš, no na tvoju sreću, preporučit ću ti različite takve pubove. Szimpla Kert je velika pivnica koja obiluje zelenilom, grafitima i različitim namještajima od klavira preko stolova i stolica do kade. Na kat je i ima više prostorija. Svaka je za sebe posebno uređena pa sjedneš tamo gdje se osjećaš najugodnije. Pivo je jeftino, a navečer se upale lampice i pušta se muzika. Ima i mladih i starijih, a umirovljenici imaju popust na piće. Stvarno je neki poseban doživljaj!

Savjet: ljeti se vikendom zna stvoriti veliki red koji je doslovno do kraja ulice, pa je bolje doći prije ili u hladnijim mjesecima.

Karavan

Karavan se nalazi pored Szimpla Kert-a u Kazinczy ulici koja je središte noćnog zabavnog života. U Karavanu vlada gastronomska ponuda. Uličnu hranu možeš naći na štandovima različitih kombija koji poslužuju svoje specijalitete – imaju hamburgere, pečene krumpiriće, talijansku hranu, veganska jela, slatka jela te mađarske langoše. Langoš je navodno dobar lijek za mamurluk. Jesti možeš stojeći za jednim od drvenih stolova ili sjedeći. Naravno, nude i pića. Ako u Szimpli Kertu bude previše ljudi, Karavan ti je super alternativa.
Za vegane i vegetarijance je tu Las Vegan’s na drugoj strani iste ulice za koji čujem same pohvale.

Mazel Tov

Mazel Tov je mjesto od kulturnog značaja sa zelenim vrtom koje se nalazi u središtu židovskog kvarta. Kafić/restoran je dosta prostran i ima puno prirodne svjetlosti, a dopušta i pse. Danju je mirno, gastronomsko mjesto, a u sumrak se pretvara u noćni bar. Imaju zanimljivu listu koktela. Preporučam ti otići tamo na večeru da probaš njihovu prefinu hranu (na primjer, shakshuku) i kad padne mrak, uživaš u koktelima i glazbi. Sve u jednom.

Puder Barszinhaz

Ovaj restoran mi je najdraži zbog svog posebnog stila uređenja. Imaj na umu da Puder Barszinhaz nudi dva jelovnika – jedan zimski i jedan ljetni. Ako navratiš zimi, preporučam ti pačja prsa s njokima u umaku od maslina, s obzirom na patku, cijena je odlična, a ljeti uzmi piletinu s pestom koja leži na tjestenini s bogatim umakom od paradajza. Svaki put kad ogladnim, sjetim se ovih jela. Bezalkoholni kokteli su im odlični, dobiješ veću čašu nego inače. Zidovi su uređeni od poda do stropa, nema niti jednog praznog dijela, sa stropova vise zanimljivi ukrasi, a stolovi i stolice su starinski. Možeš doći na sok ili kavu ako želiš samo vidjeti interijer i okinuti koju insta-fotku.

Rumpus Tiki Bar

Ako želiš u mislima biti na Havajima, ovo mjesto ih najbolje prezentira. Cijeli Rumpus Tiki bar je uređen u havajskom stilu, lista koktela im je zavidna i imaju predobre aranžmane istih. Imaju i igru gdje možeš reći konobaru koje okuse preferiraš i oni ti naprave koktel iznenađenja. Sve u svemu, bar je jako interesantan, simpatičan i garantira odličan provod!

Drum Cafe – langosh & gulash bar

Za kraj preporuka za restoran s originalnom mađarskom kuhinjom – finije langoše nisam jela. Drum Cafe ima bogat izbor langoša, gulaša, juha, mesa… Super je što na cjeniku imaju za svako jelo i sliku istoga pa znaš što točno naručuješ. Uzmi si i pivu, jer što su gulaš ili langoš bez pive? Ovdje su cijene pristupačne, konobari su susretljivi i brzo dobiješ hranu. Jedini minus je što su stolovi vani blizu jedan drugome, no neka ti to ne smeta, misli na prefini langoš s mljevenim mesom i rastopljenim sirom te vrhnjem preko! Na žalost, fotku nemam, glad je bila brža.

Baci pogled i na ne tako obična mjesta u Budimpešti.