Što vidjeti i raditi u Budimpešti, a da to nisu turistički poznate znamenitosti poput mađarskog nacionalnog parlamenta ili Ribarske tvrđave? Da se razumijemo, Parlament je predivan, pogotovo kad sunce zalazi i kad se pale svjetla u mraku, ali što to još Budimpešta nudi? U ovom članku ću ti otkriti par mjesta gdje se možeš odlično zabaviti i okinuti fora fotke.

 

Igraj se u Muzeju flipera

Ovo mjesto je raj za starije generacije (a i one “born in the wrong generation”) koji su rasturali na fliperima ili Tetrisu. Muzej flipera u Budimpešti je najveći muzej flipera u Europi, ima preko 130 flipera i drugih starinskih arkadnih igara nastalih od 1947. godine nadalje. Osim zanimljivih mašina različitih oblika i dizajna, interijer je baš instagramabilan i ima kafić gdje možeš uzeti 7UP ili koje pivo. Tu ne kupuješ žetone za igru, već platiš ulaznicu i igraš neograničeno. Muzej ne radi ponedjeljkom i utorkom, dok ostalim radnim danima radi od 16h do ponoći. Subotom se otvara ranije, u 14h, a nedjeljom je otvoren od 10h do 22h. Ako si strastveni gejmer, jedno 2-3 sata u muzeju će te zadovoljiti. Dnevna ulaznica je 80 kn, a za mlađe od 26 i starije od 62 godina ona je oko 55 kn. U muzeju također možeš kupiti njihove majice i magnete.

 

Usudi se ući u Labirintus

Ovo ti preporučam ako voliš hororce ili Draculu. Mjesto je baš strašno i kad kažem strašno, mislim tako! Mislili smo da je “onak’ fora i simpatično”, ali na kraju smo se smrzli u nekim dijelovima labirinta – em zbog niže temperature dolje, em zbog anksioznosti koju su izazivali jeziva muzika i ful mračni prolazi koje ni svjetiljka na mobitelu nije mogla osvijetliti. Ljeti je fino osvježenje pa si uzmi vestu. Labirintus je kompleks špilja i hodnika koji se nalaze oko 16 m ispod zemlje, a navodno je tu bio zatvoren i brutalno mučen Dracula. Ovaj povijesni labirint se nalazi ispod četvrti Var, malo dalje od Ribarske tvrđave (3 min pješke). Rade cijeli tjedan od 10:30 do 18:30 sati. Ne prihvaćaju kartično plaćanje pa imaj keš u džepu. Ulaznice su oko 55 kn, a s popustom za studente i umirovljenike je oko 45 kn.

 

Kupaj se na otvorenom u Szecheny termama zimi

Znamo da je Budimpešta poznata po termama i da možda ne spadaju u temu ovog članka, no ove (najpoznatije) terme moram izdvojiti. Zamisli ovo – kupaš se na otvorenom u vrlo toploj vodi dok je vani -5 i zbog toga se stvara magla, a oko tebe su skulpture koje nalikuju na grčke bogove. Szechenyi spa su najveće terme u Europi, nalazi se u golemoj neobaroknoj zgradi iz 1913. godine i ima 15 unutarnjih te 3 vanjska bazena. Odi što ranije možeš, terme se otvaraju u 7 (nedjeljom u 8) sati, a ulaznica je oko 150 kn. Evo, sad i ja jedva čekam zimu da opet odem tamo! Više informacija možeš pronaći ovdje.

 

Ušuljaj se u Bauhaus zgrade

Ako te Bauhaus ne asocira na dućan s alatima, onda si na pravom mjestu i čitaj dalje. Ali ako ipak jest, čitaj, naučit češ nešto novo. U Budimpešti ima puno zgrada koje su izgrađene u Bauhaus stilu u periodu 30-ih do 50-ih godina, a ja taj stil obožavam i jako cijenim. Inače, Bauhaus je bila škola za umjetnost i arhitekturu u Njemačkoj i od tada je smisao života, a ne samo neki prolazni trend. Umjetnicima, dizajnerima, arhitektima i svima koji se tako osjećaju preporučam posjetiti barem kvart Ujlipotvaros koji je pravi primjer svega što sadržava Bauhaus stil. Uđi u dvije-tri stambene zgrade koje čine jedan veći Bauhaus kompleks, a nalaze se u ulici Pozsonyi 38-42. Kako su u zadnje vrijeme provale bile česte u tim zgradama, postavljene su šifre za ulaz pa smo stajali ispred i čekali da netko uđe/izađe te se ušuljali i okinuli divne fotografije s geometrijskim elementima.

 

Vozi se u Cogwheel Railyway-u

To jest, u tramvaju broj 60 koji je unikatan povijesni javni prijevoz u Budimpešti. Prva linija ove zupčane željeznice je otvorena 1874. godine i od tada prevozi ljude u svojim prepoznatljivim crvenim vagonima s nostalgičnim interijerom. Vozi od parka Varosmajor pa do brda Szechenyi. Tu često idu biciklisti sa svojim brdskim biciklima. Za tramvaj ti treba samo obična karta (iako smo mi ušli bez nje). Zavali se, gledaj kroz prozor krošnje drveća i uživaj u bučnoj vožnji.

 

A ako te zanima gdje jesti i izaći u noćni provod u Budimpešti, pogledaj ovdje.