Zid Johna Lennona

Zlatni grad, grad tisuću tornjeva, grad mostova i katedrala, znaš li već o kojem gradu pričam? Evo još asocijacija: Karlov most, Kuća koja pleše, trdelnik, Astronomski sat, pivo, Vltava… Ukoliko planiraš posjet glavnom gradu Češke, a želiš vidjeti više od povijesne bogate arhitekture i ne jesti samo trdelnik, spremi ovaj članak i podijeli ga sa svojim suputnicima. Prag će ti ostati nezaboravan i zvati te da mu opet dođeš!

 

Jedi u najstarijoj krčmi bez struje i pribora za jelo

Neposredno blizu Praškog dvorca nalazi se najstarija krčma u Pragu u kojoj vrijedi rezervirati stol. Stedoveka Krčma Medieval Tavern je otvorena od 1375. godine i dan danas pokušava zadržati taj štih. Legenda kaže da su u ovu krčmu dolazili češki kraljevi kroz tajne prolaze kako bi se napili i zaboravili na kraljevske dužnosti kao i to da je Mozart ovdje sjedio i pisao svoje skladbe. Ovdje su se okupljali i najveći prevaranti. U krčmi su se također događali i krvavi događaji, a zbog jednog događaja je bila zatvorena na par dana – prvi i zadnji put u svojoj povijesti pa se zbog toga naziva “brabantský král” što znači najstarija konoba koja gotovo nikad nije prestala raditi.

Nema struje, osvjetljenje drže svijeće koje vise na zidovima. Na jelovniku imaju klasične gulaše, knedle i sve što čini češku kuhinju. Posebno su ponosni na svoje domaće pivo koje je, kako oni kažu, napravljeno od ljubavi. Jest ćeš s golim rukama kao nekoć. Vjerojatno ćeš dobiti malu zdjelicu s vodom i kriškom limuna za oprati masne prstiće nakon jela. U krčmi imaju raznorazne programe, a ja ti preporučam uzeti srednjovjekovnu gozbu – dok ti jedeš prstima specijalitete spremljene na otvorenoj vatri, ispred tebe se izvodi show u kojem sudjeluju trbušne plesačice, žongleri, mačeovaci, gutači vatre, bubnjari i plesači.  To traje otprilike dobrih tri sata s pauzama, a na njihovoj web stranici možeš vidjeti više detalja oko cijena, menija i programa. A i ako si malo dulje na mobitelu, konobarica će te malo s bičem udariti. Ovo će ti biti bijeg od stvarnosti u kojem ćeš itekako uživati (ako nisi toliko ovisan o tehnologiji i priboru za jelo). Udahni prošlost i zaboravi na 21. stoljeće!

 

Pedaliraj rijekom Vltavom

Rijeka Vltava je sa svojih 430 km najduža rijeka u Češkoj i jako važna Česima. Ona je nacionalni simbol Češke jednako kao Praški dvorac. Također je služila kao inspiracija skladateljima nekih od najljepših svjetskih simfonija. U Pragu nude raznorazne ponude vezane za rijeku, kao npr. večera na brodu ili plovidba čamcem, ali ja ti preporučam nešto bolje i originalnije – pedaliranje po Vltavi! Nekih 400 metara od poznate Kuće koja pleše će ti trebati da dođeš preko mostića do otočića gdje imaš više “pristaništa” s pedalinama, kao na primjer, Slovanka. Pedaline možeš iznajmiti za sat-dva pedaliranja po rijeci, a koštat će te oko 12 eura po satu, više-manje. Ima i opcija najma za cijeli dan, ali onda si osiguraj dovoljno vode i grickalica. Zamisli ovo: pedaliraš rijekom Vltavom s lijepim pogledom na mostove, Praški dvorac i ostale znamenitosti, prolaziš ispod Karlovog mosta i okružen si labudovima dok sunce piči.  Slovanka radi i do 22h pa možeš pedalirati po mraku i uživati u osvjetljenom Pragu.

Napomena: pedaliranja nema zimi (provjeriti kada rade, najčešće su otvoreni od travnja do listopada, ovisno o vremenu). Pazi na moguće gužve koje su najveće u ljetnim mjesecima pa je možda dobro na vrijeme istražiti na kojem pristaništu bi iznajmio pedaline i čak napraviti rezervaciju. Pripremi keš i osobnu iskaznicu/putovnicu. U slučaju da vas je puno više u društvu (npr. 11), uzmite puno veću pedalinu kojom pedalirate dok pijete pivo, ali je zato cijena puno, puno veća (oko 400-500 eura po brodu u kojem stane 11 osoba) – više detalja ovdje.

 

 

Okupaj se u pivi

Ima li što bolje od dobrog wellnessa, a pogotovo ako je to beer spa po kojem je Prag poznat? Rezerviraj si jedan kraljevski tretman u jednom od beer spa, sat vremena za dvije osobe košta oko 150 eura. U cijenu je uključena privatna soba s jacuzzijem, saunom, kaminom, tušem, ručnicima, klompama i krevetom koji umjesto madraca ima slamu. Voda će vriti u ručno izrezbarenoj kadi od kraljevskog hrasta, a djelatnica će u veliku drvenu kantu natočiti pivo Krušovice te ga proliti u kadu. Dodat će i prirodne sastojke u obliku praha koji se koriste za kuhanje češkog pive Krušovice, a koji u ovom slučaju služe kao piling kože. Nećeš se samo brčkati u pivi, već ćeš ju moći i neograničeno konzumirati. Pored kade se nalaze pipe s (tamnom i svijetlom) pivom i krigle različitih veličina, kao i pečeni tostovi s namazima. Ima različitih ponuda i usluga (jeftiniji beer spa bez saune, beer spa za veću grupu…), a detalje možeš pronaći ovdje.

 

Provozaj se u najopasnijem liftu na svijetu

“Najopasniji lift” na svijetu se zove paternoster, a poseban je po tome što se neprekidno kreće dok ti uskačeš u lift bez vrata u pravo vrijeme. Zvuči opasno i strašno, ali zapravo je zabavno (uz koju mjeru opreza) i paternoster je  jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija (ali ne i tako poznatih). Izgradnja ovakvih liftova širom Europe je zaustavljena sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća zbog propisa o pristupu osoba s invaliditetom i zabrinutosti za sigurnost, no još se uvijek mogu naći u nekim zemljama kao što su Češka i Njemačka. U Pragu se nalazi oko 35 ovakvih liftova koji su u svakodnevnoj uporabi. Unatoč etiketi najopasnijeg lifta na svijetu, većina tih liftova je napravljena tako da se zaustave ako se nešto zaglavi.

A gdje u Pragu možeš uskočiti u jedan od tih liftova? Najpristupačniji i vjerojatno najbolje održavani lift se nalazi iza praške gradske vijećnice, ali pazi da ne dođeš u vrijeme kada se zaposlenici gradske vijećnice voze gore-dolje. Ostala mjesta su YMCA Palace, Palace Lucerna,… na ovoj mapi možeš vidjeti lokacije u Pragu gdje možeš isprobati vožnju najopasnijim liftom na svijetu.

 

Prođi kroz jednu od najužih ulica na svijetu

U Pragu se nalazi ulica toliko uska da se dvije osobe ne mogu mimoići! Kažu da je najuža ulica na svijetu, no to nije istina – već je jedna od najužih (ako se pitaš, najuža ulica je ona u Njemačkoj, Spreuerhofstraße koja je široka 31-50 cm). Najuža ulica u Pragu zvana Vinarna Čertovka je široka je 50-70 centimetara, a dugačka oko 10 metara i zapravo je prolaz do restorana. Navodno će ti vlasnik restorana rado ispričati anegdote vezane za tu ulicu ukoliko odlučiš ručati u tom restoranu i želiš znati više. Nalazi se u kvartu Mala Strana, nedaleko od Karlovog mosta, a dio prolaza čine stepenice. Kako ne bi došlo do “sudara” između osobe iz jednog i osobe iz drugog smjera, tu je postavljen semafor, iako možeš s jednog kraja vidjeti na drugi kraj pa je vjerojatno tu kao simpatična instalacija. Pazi da ne dođeš prekasno navečer jer se zna dogoditi da ju zatvore (kada restoran ne radi).

 

Nije ti dovoljno, hoćeš još?

U DOX, Muzeju suvremene umjetnosti se nalazi jedinstvena arhitektonska instalacija duga 42 m koja je inspirirana oblicima zračnih brodova s početka 20. stoljeća i nalazi se na krovu muzeja. Riječ je o fotogeničnom cepelinu AirShip Gulliver koji je napravljen od drveta i pravi je potencijal za okinuti kul fotku unutra.

Ukoliko si fan Beatlesa, ovo će ti se svidjeti. Nakon smrti Johna Lennona, u Pragu je osvanuo mural s njegovim likom na jednom zidu te je on postao prostor za ispisivanje grafita, citata po uzoru na pjesme od Beatlesa, slogana i poruka za mir, ljubav i slobodu. Zid Johna Lennona je i njegova žena Yoko Ono posjetila 2003. godine, a nalazi se u distriktu Prag 1. U blizini se nalazi i pub.

Nemoj propustiti obilazak Klementinuma, jednog od najvažnijih povijesnih zgrada u staroj gradskoj jezgri koji je osnovan 1232. godine. Posjeti jednu od najljepših biblioteka na svijetu koja je otvorena 1722. godine i pravi je primjer barokne arhitekture, a freske na zidovima i stropovima prikazuju kombinacije umjetnosti i znanosti kojih se nećeš nagledati. Nastavit ćeš prema krovu gdje ćeš s Astronomskog tornja visokog 68 metara i s preko 70 stepenica imati najljepši pogled na cijeli Prag.

Pivo koje ti dostavlja vlakić? U restoranu Vytopna je minijaturna željeznica od oko 400 metara koja se proteže po cijelom restoranu posebna atrakcija! Vlasnici restorana su strastveni prema tradicionalnim željeznicama i godinama su radili na mreži ovakvih minijaturnih vlakova koji dostavljaju na određenim stolovima. Vlakići voze do 20 km/h, prolaze kroz male tunele, preko pokretnih mostova, kroz oblikovane kamene formacije i šume, pored jezera, a tvoj stol je jedna od stanica. Hrana i nije nešto posebno pa ti preporučujem da odeš samo na cugu i doživiš dostavu pivu vlakićem.

Otputuj u “Malu Italiju”, odnosno, Grottu koja izgleda kao da je iz bajke. To je zapravo neobična umjetna špilja iz 19. stoljeća koju je dao izgraditi neki milijunaš. Uživat ćeš u pogledu na fontanu u kojoj je smješten kip Posejdona, Boga mora, a iza fontane se nalaze isprepleteni vijugavi putevi unutar špilje.

 

Gdje god da pođeš u Pragu, neće ti biti dosadno.

Krčma u uliciDvije drvene kade, kamin i krevet sa slamomUnutrašnjost Air CepelinaGrotta